Suroviny:
4 žloutky
100 ml slazeného kondenzovaného mléka
100 ml smetany ke šlehání
500 ml plnotučného mléka
hvězdičku badyánu
vanilkový lusk
200 ml bílého rumu
moučkový nebo vanilkový cukr podle chuti (není nutný, kondenzované mléko je dostatečně sladké)
Postup:
Připravte si vodní lázeň tak, že do většího hrnce nalijete vodu, postavíte na sporák a plotýnku zapnete. Na hrnec položte větší mísu, rozklepněte do ní žloutky oddělené od bílků, přidejte cukr a začněte šlehat. Je důležité, aby voda pod mísou byla zpočátku vlažná, jinak by vám ze žloutků vznikla omeleta. Jakmile se stoupající teplotou žloutková pěna začne houstnout, přilijte do mísy kondenzované mléko, smetanu, plnotučné mléko a přidejte badyán. Rozřízněte vanilkový lusk, nožem oddělte semínka a přidejte je spolu s luskem do mísy.
Směs míchejte metličkou, dokud nezhoustne. Dbejte ale na to, aby se hmota nezačala vařit! Když směs jakoby zhutní, přilijte rum a krátce prohřejte. Teprve potom stáhněte hrnec z plotny a mísu nechte asi 10 minut odstát a zchladit. Pak už jen stačí koňak scedit a naplnit jím lahve. Zavíčkujte, přesuňte do chladu a temna a nechte několik dní odpočívat.
Existuje také nevařená, určitě jednodušší verze, která spočívá v tom, že se pouze utřou žloutky s cukrem a přimíchají zbylé suroviny. My ale jednoznačně doporučujeme vaječný koňak povařit, abyste si ji mohli v klidu dopřávat i na Silvestra, jelikož otevřený vydrží až tři týdny. Pokud máte děti, je možné vytvořit i nealkoholický vaječňák, a to tak, že jednoduše nepřidáte rum.
Nás baví i osvědčený recept na domácí Baileys, které je vaječnému koňaku podobné, ale je s ním méně práce.
2 plechovky Salka
1 mandlový pudink (je možné použít i karamelový)
500 ml mléka
500 ml rumu
Postup:
Celé ještě uzavřené plechovky salka dáme na 2 hodiny vařit z toho 1,5 hodiny necháme jen mírně bublat. Mandlový pudink uvaříme v mléku bez cukru. Až vychladne salko i pudink vše umixujeme s rumem a pak případně přecedíme. Tahle lahůdka nadchne každého, kdo ji ochutná. Doporučujeme přelít do menších lahviček, opatřit mašličkou a vzít na vánoční návštěvu k přátelům či příbuzným.
Zdroj: womanonly a toprecepty